Loyal FOLLOWERS not FLOWERS!

Monday, April 29, 2013

Puding Caramel

Assalamualaikum

Hey-yo!! Wah, ai muncul tbe2 trus update recipe! Kelas kau jah!! Haahahhaha...
terasa mcm nak shre how i enjoy my life (cewahhhhhhh)

Try buat puding caramel, resipi di inspirasikan oleh NurShahadah (my lovely friend)
thanks!!

Ni lagi la amat senang nak buat.. Pastu orang jual 1 slice RM2 =_="


Bahan2 Nya:
~ 7 biji telur
~ 1 tin susu cair
~ setengah tin susu pekat
~1 tin air biasa
~ sdikit esen vanilla
~Gula 


Cara2nya:

1. Buat karamel. Amek 4 sudu gula, and panaskan sampai cair, then bile dah agak2 nk turn gold, add satu sudu air..(sila berhati2 dgn letupan)
2.Bile da siap karamel, letak la dalam bekas yg korg nk bubuh puding tu..
3. Pecahkan 7 biji tlur, campur dgn susu cair, susu pekat and air and a bit of esen vanila, kacau them all.. (kacau yer, bukan pukul, just nak sebatikan smua bahan tu je)
4. Tuang dalam bekas yg ade karamel td... (guna penapis yer, so that dapat texture yg smooth)
5. Kukus dalam 30 to 40 minit tanpa bukak pengukus okay!!
6. Bile da masak, masukkan puding dalam freezer, dgn bekas2 tu sekali... bile da sejuk and ready to eat, bru la korg flip kan dye okay..


Maka, terhasil la puding caramel gebu ni!!



Version empat segi


xoxo, eHJ



Kalau SUKE, tekan la LIKE ye ^^ by: eRnyHaYati

Im BACK??!! Triffle attempt!!!!

Assalamualaikum

Whoahhhh, lama sangat aku tak update blog kan?? Aii maklum la.. BZ... sorry la, since da mula part 5 ni, mcm2 benda.. pening kepala.. tak sempat nak update blog... harini aku curi2 masa, update cikit.. rasa mcm da lama tak typing, serious!!

Now, merata aku g, penuh dgn kempen2... Maklum la, nak pilihan raya da... Org lain mngundi, aku dduk uma.. hahahaha...

Btw, hritu masa cuti, aku ade try buat TRIFFLE.... first try... konon2 la kan.. ahahaha....
Senang amat sangat la nak buat benda alah ni.. kat lua jual punya la mahal... tak faham aku la...

Bahan-bahan:
~ Swiss roll or swiss cake (as 1st layer)
~ Tpung castard (2 to 3 sudu)
~ Susu Cair ( 1 tin )
~ Air ( 1 tin )
~ Esen vanila ( sikit je )
~ cocktails @ fresh fruits 
~ Jelly (any flavors)
~ whipping cream

Cara-cara??

1. Korang susun swiss roll as the first layer
2. Masak kastard by campurkan 2 sudu tpung kastard dgn susu cair 1 tin (aku guna IDEAL), and 1 tin air biasa (aku gune tin yg sme). Bile kastard da masak (mean, dye nak likat and pekat), tuang atas swiss roll tadi .. so, custard as the 2nd layer
3. Korang susun la buah ke, cocktails ke, ape2 la nk bubuh as 3rd layer (aku susun strawberry je)
4. Masak jelly (ade kat belakang packaging jelly tu)... slow2 tuang jelly tadi... ( aku maksudkan slow okay)
5. Amek whipping cream, bubuh la atas sekali... 

The BAHAN-BAHAN

1st layer - done!

Aku da letak custard then aku susun la buah2 ni


Lastly pour JELLY on top


Aku tak letak whipping cream sbb aku tak jumpa... puas aku cr tp x jmpe... so no whipping cream....
so, selamat mencuba!!


xoxo, eHJ


Kalau SUKE, tekan la LIKE ye ^^ by: eRnyHaYati