Loyal FOLLOWERS not FLOWERS!

Sunday, August 18, 2013

Simple!

Assalamualaikum w.b.t

Post before ni aku buat pasal cheese tart.. Post ni aku buat about TIRAMISU.. aku suke betul buat benda ni.. sebab nya no baking.. sedap pun sedap.. hahaha.. meh Mekni (tuka nama lagi? NI IzzatiAlias plak yg bg nama aku) share resipi..

TIRAMISU

bahan-bahan:

lady finger / sponge cake
coffee
air 1 cup (utk bncuh kopi)
serbuk koko (Meknii guna VH)
250 gm cream cheese (Mekni guna kraft Philaphedia)
250 ml  whipping cream (yg liquid ye, bukan yg picit2 tu)
1/2 cwn gula castor
1 tsp      esen vanila

ni la dia ingredients!!
Cheesee oh cheese!!

Yg belakang tu LADY FINGER, yg depan tu SPONGE CAKE...

cara-cara:
1. with mixer, putar cream cheese + gula castor...
2. Msukkan esen vanila.
3. masukkan whipping cream.
(nak bubuh smua sekali gus pun bole, tapi nanti dye mercik2, so go step by step la gamaknya)

ok, now, dlm bekas2 comel yg senang nak ngap..
1. rendam sikit lady finger/sponge cake dgn air coffee td (jgn wet sgt, enuff lembap cikit je bg resap2 cikit), make it as first layer..
2. bubuh cream cheese tadi, yg duk putar gune mixer tu, ratakan la mcm sapu cream atas kek gtuh..
3. tburkan serbuk koko.. (guna la penapis, kasi halus and berseni cikit)
4. letak balik with cake layer yg di soak dlm coffee, --- cheese -- serbuk koko.. (terpulang korg nk buat berapa tingkat..

nak lg sedap?? korg ptong kecik2 buah strawberry, before letak cream cheese, tbur kan ptongan strawberry.. sumpah la sedap weh!!

ok, bila da siap, cover bekas dgn penutup atau plasti lut sinar tu.. then simpan dlm peti sejuk.. dlm 3 jam bole ngapppp da.


meh, Mekni share gambar kat korg yer..







Tara! Hasil nya.. Bertingkek-tingkek yoaw!!

Ape lagi? Makan tyme!!

Ni last yg sempat aku kidnap ke Perak..

Ok, tamat suda perkongsian resipi oleh Mekni.. Mekni mmg suka memasak.. Hahaha.. Roger and Out!!



Kalau SUKE, tekan la LIKE ye ^^ by: eRnyHaYati

No comments:

Post a Comment

A thought??